Annons
Annons

Vilken kamera jag använder + Kamerainställningar / Fototips


Jag har fått många frågor om mina bilder, vilken kamera jag använder, vilka inställningar jag gör och hur jag kan ta så vackra bilder. Därför tänkte jag göra ett inlägg med fokus på fotografi och ge er mina bästa tips för att kunna ta så bra bilder som möjligt.

Annons

I början använde jag mobilen och kände att det räckte gott och väl. Allt eftersom att bloggen har vuxit har jag blivit duktigare och duktigare på att ta kort vilket också har gjort att jag har uppgraderat min utrustning så att bilderna blir så bra som möjligt. För visst är det viktigt med fina bilder när man har en blogg? För mig är det A och O.

Utrustning så som kamera är inte det viktigaste, det viktigaste är fotografen. Man kan ta superfina bilder med endast en iPhone och dåliga bilder med en jättedyr kamera, allt beror på fotografen och tanken bakom bilden. Men kan man ta kort och tycker att det är roligt så uppmanar jag verkligen er att investera i en bra kamera, det gör ju även fotograferingen mycket roligare =)

Här kan ni se lite snabbt hur mina bilder har förbättrats på bloggen =)


2009

 

2012

2016

2018


Här ser ni inte bara utvecklingen med kamerautrustning men också inställningar och övningen att posera framför kameran och fånga ögonblick som fångar ögonblicket och omformar det till en levande bild.

För bara något år sedan så tog jag i princip alla bilder med blixt. Sedan började jag jobba med de automatiska inställningarna och idag använder jag i princip bara de manuella inställningarna.

Jag tänkte ge er lite tips på hur ni ska tänka när ni ställer in kameran manuellt. Denna princip gäller för de flesta kameror (Canon, Nikon, Olympus etc.)

Kamera: Canon EOS 5D Mark IV  Objektiv: Canon EF 24-70mm f2.8L II USM Lens

1. ISO. 2. SLUTARTID 3. BLÄNDARVÄRDE


ISO beskriver hur ljuskänslig kameran är. Ju högre ISO-värde desto mer ljus släpper kameran in. Har man en bra kamera kan man använda ett högt nummer för att få bra ljusinsläpp i mörka miljöer utan att använda blixt. Nackdelen med högt ISO är att bilden blir mer pixlig. Därför ska man använda så lågt ISO nummer som möjligt, men är det mörkt ute så måste man öka ISO och ju bättre kamera ju bättre blir bilden.

Den här bilden togs till exempel när det var helt becksvart ute. Med ett högt ISO nummer så kunde kameran släppa i mer ljus än vad ögat kunde. Skulle man till exempel ta en bild med mobilen skulle den i princip bli helt svart. Helt otroligt tycker jag!


Slutartid visar hur lång tid bilden tas. På min kamera går den från 30” till 1/8 000 vilket med andra ord beskriver hur snabbt kameran tar kort. På bilden till vänster så ser vi att den tar en bild väldigt snabbt och då hinner fånga vindsnurran när den står helt still. Ju mer till höger vi går ju längre slutartid. Vill du ha en skarp bild ska du alltså ha en kort slutartid och vill du ha bilden i rörelse ska du ha en högre.

Man måste även välja slutartid beroende belysningen. Är det mörkt ute måste man använda en längre slutartid så att kameran hinner fånga in ljus medan det mitt på dagen inte behöver lång slutartid för att fånga samma rörelse. Är det mörkt ute kan du även kompensera så att du får en kortare slutartid genom att sätta ett högre ISO-värde.


Bländaren kan beskrivas som hålet i kamerans objektiv. Genom att man bestämmer hur stort eller litet hålet är så reglerar man hur mycket ljus som når sensorn. Högt tal ger en mörkare bild och lägre tal ett ljusare foto. Släpper man in för mycket ljus blir bilden överexponerad och för lite underexponerad. Vilket tal du ska använda beror på ljuset i varje situation. Det finns ingen standardinställning utan med hjälp av ISO och slutaren ställer man in kameran så att exponeringstriangeln blir bra. Detta är någonting som man lär sig genom att öva och använda kameran, så sätt igång att öva och använd kameran i olika miljöer så ska ni se att detta tillslut kommer automatiskt =)


Hoppas att ni gillade inlägget och att det var till någon hjälp! ♡

Dela
Tweeta
Maila
6 kommentarer

Annons

 


Laddar