Annons
Annons

Veckans läsarfråga – Självförtroende och självvärde


Hej Laila!
Du är verkligen en av mina största inspirationer och jag blir alltid så glad och peppad efter ett besök av din blogg. Du är så vansinnigt klok och variationen i dina inlägg är så proffsiga och det är alltid intressant att läsa allt du publicerar, eftersom jag verkligen ser upp till dig och inspireras av dig så extremt mycket känns det bäst att skriva till just dig 😊
Nu till frågan haha: Jag har under hela min uppväxt haft otroligt dåligt självförtroende och aldrig fattat mitt egna värde, alltid satt andra framför mig själv hela tiden, haft svårt att säga ifrån och är konflikträdd. Jag vill alltid ha det frid och fröjd omkring mig så jag gör allt för att undvika konflikter.

Annons

Jag är nu 24 år och det var mycket värre när jag var yngre så det går åt rätt håll men det påverkar ofta min vardag väldigt mycket. Jag har en ständigt känsla att jag inte är värd att vara lycklig och må bra, känner inte att jag är värd något. När jag väl känner mig genuint lycklig så blir det som att jag drar ner mig själv och det blir som en ond cirkel. Jag har även svårt att säga nej till tex vänner för jag orkar inte med sura miner och konflikter och det gör ju så att jag själv mår dåligt för jag kanske säger ja till något som jag egentligen inte har lust med. Det är som att jag tror att jag tex ska förlora mina vänner om jag säger nej eller liknande vilket är sjukt nu när jag tänker på det, fast jag kan tänka mig att de är ganska vanligt i vissa vänrelationer. Det känns som min mening inte spelar någon roll och det har väl att göra med att jag inte känner något självvärde kan jag tänka mig, folk brukar ha lätt för att ”köra över mig” för jag ses som svag vilket bara bryter ner mig mer 😞

Jag förstår att det tar tid att bygga upp ett bra självförtroende och självvärde men med dina kloka ord är jag säker på att jag kan ta mig fram ett steg till. När jag har läst dina peppande texter på bloggen mår jag alltid så bra efteråt och din blogg har hjälp mig så mycket! Tänk om man hade en vän som dig, det hade varit något! Du är helt fantastisk Laila. 😃

Önskar dig en jättebra dag och du är och kommer alltid vara en förebild för mig när de kommer till hur du är som person och mamma, grym är vad du är! Keep rocking 😎
Stor Kram från mig och min familj ❤️

SVAR: Hej! ♡ Jag vill åter säga tack för alla fina ord, jag blir så glad och det får mig att vilja göra bloggen ännu bättre och ge er ännu mer bra inspiration- och peppinlägg! Så tack åter igen, jag kommer att kunna leva länge på dina ord! ♡

När jag läser hur du beskriver dig själv, att du har svårt att säga nej, att ha en känsla av att du inte är värd någonting och att folk har lätt för att köra över dig så blir jag ledsen.

Jag har alltid haft ett bra självförtroende men inte alltid en bra självkänsla. Jag har alltid trott på att jag är duktig, att jag klarar av allt som jag tar mig an och att jag kan nå mina drömmar och mål bara jag jobbar tillräckligt hårt. Däremot har jag inte alltid tyckt att jag duger och att jag är bra precis som jag är. Jag har faktiskt haft en period i min barndom där min självkänsla var noll. Jag hade en period där jag grät varje dag och i princip hatade mig själv eftersom att jag var så värdelös.

Till slut fick jag inse att den enda som kan förändra och vända mitt liv till det positiva är jag. Där och då fick jag stöd från mitt självförtroende som hjälpte mig att tänka tanken att jag kan bli precis lika bra och älskvärd som jag föreställde mig. Jag målade upp en bild i mitt huvud om hur jag ville vara och sedan sakta, steg för steg, gick jag åt den riktningen.

Det jag gjorde då var att mentalt trycka in ord i mitt huvud om att jag var bra och att omge mig med människor som ville mig väl. Människor som drog upp mig istället för att dra ner. Jag bröt helt med ”vänner” som inte ville mig gott och börja göra en bubbla runt om kring mig där allt dumt som sades till/om mig bara rann av mig. Med facit i hand var detta det bästa kunde göra för på så sätt fick jag automatiskt nya vänner och helt plötsligt vände allt. Det var då jag träffade mina vänner som verkligen är mina allra bästa vänner idag och som jag vet alltid vill mig väl och mitt bästa – oavsett när jag är på botten eller på toppen. Jag vet att dom älskar mig för mina styrkor men också för mina svagheter – och jag dom.

Idag har jag inga problem med att säga nej om jag känner att jag inte vill göra en sak och jag får aldrig sura miner av mina vänner. Visst kan dom ibland försöka övertala mig genom att säga ”Jo men det blir kul”, men de skulle aldrig bli sura.  Jag har genom livets gång även haft vänner som blir sura för minsta lilla, men det är bara att plocka bort dom ur livet och vips så är problemet borta igen. Man lever bara en gång sägs det så varför ska man ha energitjuvar i sitt liv som bara tar, tar och tar energi men aldrig ger?

Jag förstår att det är en läskig känsla att förlora sina ”vänner”, men samtidigt kan man fråga sig om det verkligen är bra vänner du har? Du skriver ju att det känns som att din mening inte spelar någon roll och att de har lätt för att köra över dig. Förlåt för att jag strör salt i såret nu, men de vänner som behandlar dig så, är de verkligen dina vänner?

Jag har en vän som jag vet skulle kunna vara väldigt lätt att ”köra över” men då är jag ännu mer försiktig och frågar en gång extra ”vad vill du?”, ”välj du fikaställe”, ”vill du verkligen detta?”. Jag frågar hellre en gång för mycket än en gång för lite och är mån om att hon ska känna sig bekväm och inte bara följa med för att jag vill och inte hon.  Jag är nog mer noga med att låta henne få välja än andra vänner som jag vet säger sina tankar mer öppet. Visst händer det att hon även ibland får följa med mig och att även jag ibland får välja, en kompisrelation handlar ju om att man kompromissar, men samtidigt så måste man ju då, kompromissa, inte ständigt köra över så som du beskriver att dina vänner gör. Det är SÅ viktigt att man mår bra i en kompisrelation.

När jag träffade Niclas gav han mig en bok som heter ”Självkänsla nu” av Mia Törnblom. Hennes böcker är magiska och det var genom den jag fick en riktigt bra självkänsla. Jag rekommenderar den till ALLA som en investering i sig själv. Hon har även en massa andra böcker som är jättebra.

Jag tycker att du från och med idag alltid ska gå med huvudet högt, stå upp för dig själv och din familj och aldrig mer låta någon annan ge dig en känsla av att du inte är värd att vara lycklig eller må bra. Varken någon annan person och i synnerhet inte du själv. Du är unik, GRYM och är helt perfekt precis som du är. Tvivlar du någonsin på det så tänk på mig och kanske kan tankar som ”Laila sa att jag är perfekt, precis som jag är” ge dig lite styrka. Det gäller alla er läsare, ni är perfekta precis som ni är!

STOR KRAM och hoppas att detta inlägg hjälpte dig något och kanske även någon annan som sitter i samma sits som du ♡

 

Dela
Tweeta
Maila
3 kommentarer

Annons

 


Laddar