Annons
Annons

Veckans läsarfråga: Är civilekonom en bra utbildning?


Hej! Måste börja med att säga att jag följt dig ett tag och du verkar vara en fantastisk tjej med en underbar personlighet. Ser att du är utbildad civilekonom och vill faktiskt fråga vad du tycker om utbildningen. Ska troligtvis börja plugga nu till höst och civilekonom är den utbildning jag finner mest intressant. Hoppas du har tid att svara. 💕🌸

Annons

SVAR: Hej och tack åter igen för dina fina ord!! Jag blir så glad! ♡♡♡

Precis som du skriver så är jag utbildad civilekonom med inriktning externredovisning och tog examen år 2014 från Högskolan i Borås. Jag tycker att utbildningen var bra även om det givetvis finns vissa saker man skulle kunna förbättra.

Utbildningen ger en väldigt bra och bred bas rent kunskapsmässigt, både i företagsekonomi men också i nationalekonomi. Jag som älskar matte och att räkna tyckte att statistik, finansiell ekonomi, makro/- och mikroekonomi och ekonomistyrning var de roligaste kurserna.

Sedan får man även läsa kurser inom marknadsföring vilket enligt mig inte gav så mycket mer än att man lär sig om Kotler och lite smått kring hur marknadsstrategier fungerar i teorin. Dessa kurser enligt mig var ganska så banala och det gav personligen inte mig någon ”aha-upplevelse”. Det enda var att man fick med sig var teori men ingenting som jag rent principiellt kunde applicera i praktiken.

Men som jag skrev ovan så valde jag inriktning externredovisning, man kunde också välja marknadsföring som inriktning och då kanske man hade fått lite mer praktiska övningar.  Man kunde också välja en inriktning som var ledarskap/organisation. Dessa kurser var lite mer diffusa och luddiga. Det enda som gällde var att kunna argumentera för sin sak och lite sådant, väldigt lätta kurser om man frågar mig då det i princip inte fanns något rätt eller fel.

De första två åren läser man grunderna i de tre olika inriktningarna: Redovisning, marknadsföring och organisation/ledarskap. Här hoppade flera av då de tyckte att Makro-/och Mikroekonomi samt statistik kurserna var svåra. Visst, det är lite svårare än marknads/ledarskapskurserna, men det är ingen raketforskning, så kör på, häng med på lektionerna etc. så klarar ni det galant!

År 3 väljer man en inriktning (redov./marknadsf./ledarskap) och år 4 fick vi välja en inriktning åter igen. Jag valde som sagt externredovisning eftersom att jag ville jobba som revisor men man kunde även välja internredovisning och det passar de som vill jobba med redovisning/bokföring.

Den totala längden på utbildningen är som sagt 4 år och jag tyckte att utbildningen gav mig mycket i form av att man blev allmänbildad och smartare. Man lär sig att tänka på ett helt annat sätt och just nationalekonomi-kurserna tyckte jag gav mig mest.

Jag började utbildningen direkt efter gymnasiet och var då 19 år. Under utbildningen blev jag mamma till William och tog då två års uppehåll och när jag gick ur högskolan var jag både gift, mamma och 24 år vilket kanske såklart påverkar hur man ser på livet. Jag tyckte att det var lättare att plugga med barn då jag blev mer målfokuserad. Vill ni läsa mer om hur det är att plugga med barn så har jag skrivit ett inlägg om det här.

Någonting jag saknade med utbildningen var praktiken. När jag började som revisor hade jag ingen aning om hur man gjorde eller hur man skulle tänka. Det skiljer sig långt från redovisning utan här är det i princip bara analytiskt tänk. Jag visste inte ens vad en huvudbok var eftersom att vi bara fått lära oss kunskap från böcker. Så det jag hade önskat rent generellt med utbildningen var att få in någon sorts av praktik.

Rent generellt så är utbildningen väldigt bra eftersom att den är bred. Efter utbildningen kan man i princip jobba med vad som helst, en ekonomiutbildning i ryggen är bara positivt och ger massa fördelar. Som egenföretagare idag så kan jag exempelvis göra min egen bokföring, bokslut och årsredovisning. Man kan jobba som marknadsföringschef, controller, bankman, projektledare, säljare, inköpare, revisor, redovisningsekonom, managementkonsult ja, you name it. Möjligheterna är stora och arbetsmarknaden för en civilekonom ser ljus ut! Det är väldigt lätt att få jobb som nyexaminerad civilekonom 🙂

Lycka till med utbildningen!! =)

Biblioteksplugg =)

Vi fick även plugga på helgerna ibland (ofta) =)

Vi satt ute och pluggade när vädret tillät. Plugg + solbränna = sant! =)

Denna bild togs efter en tenta! Vi var så glada att tentan var över minns jag! =)

Viktoria och jag sprang i korridorerna. Vi hade så kul när vi pluggade – verkligen ett minne för livet!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar