Annons
Annons

Vad jag tycker om Internationella Kvinnodagen


I torsdags var det internationella kvinnodagen. Det är en dag som äger rum i hela världen för att markera att kvinnor vill leva i ett samhälle fri från förtryck, exploatering, sexuellt våld och olikheter.

Annons

Förra året kändes som att denna dag uppmärksammades extra mycket. Donald Trump som president gjorde att miljontals kvinnor världen över gick ut och protesterade, både mot hans historia om hur han behandlat kvinnor men också för att ta ställning mot hans förslag om abort och HBT-rättigheter. Hela #MeToo kampanjen slog i taket och kvinnorna blev starka och gjorde sina röster hörda tillsammans.

I torsdags läste jag på flera sociala medier om att man inte skulle fira dagen eftersom att man inte ska fira bristen på jämställdhet. Själv blev jag förvånad över deras sätt att tänka.

Sedan 1913 har Internationella kvinnodagen ägt rum varje år och därefter har stora framsteg gjorts även om det finns mycket kvar att göra. Läser man World Economic Forum så ser man att trenden visar att år 2186 kommer de globala könsskillnaderna att vara helt borta om man fortsätter i samma takt som nu. Visst känns det långt kvar – men bättre sent än aldrig. Världen kan inte förändras över en natt även om det hade varit ett drömseminarium.

Över hela världen tjänar kvinnor i genomsnitt 77 % av en mans lön. Kvinnor med barn tjänar betydligt mindre. I utvecklingsländer är en av tre flickor gifta före sin 18-årsdag vilket motsvarar 15 miljoner småflickor varje år (!!!). Mer än 140 miljoner tjejer och kvinnor som lever idag har genomgått någon form av könsstympning. Är detta okej? Nej, det är fruktansvärt. Det enda positiva i det hela är att världen är på väg åt rätt håll. Genom internet och hela globaliseringen håller världen, kulturer och kännedom på att öka. U-länder och fattiga byar som tidigare inte haft någonstans att söka kunskap har nu lättare att bli kunskapsbaserade. Globaliseringen har redan fört med sig ett betydligt bättre välstånd till områden i världen som länge varit fattiga. Som följd av en revolution inom information och teknologi har världen blivit en mindre och mera integrerad planet än tidigare.

Hur är jämställdheten i Sverige?

Enligt SCB´s senaste undersökning (år 2016) tjänar en kvinna 87 % av en mans lön. 2014 var det 86 % vilket betyder att vi ökade med 1 % inom loppet av två år. Vi kvinnor gratis 47,5 dagar om året, med andra ord från och med efter lunch den 12 november. Vad skulle männen säga om ALLA kvinnor i hela Sverige strejkade resterande kvarvarande dagar på året? 

Ändå tycker jag att att Internationella kvinnodagen år 2018 är värd att fira! Varför? Jo, för att det motiverar vänner, kollegor och hela samhället till att tänka, agera och tvingar bli genusmedvetna. För varje gång vi lyfter debatten och påvisar olikheterna så tar vi tillsammans ett steg framåt. Att man gör detta universellt är fantastiskt att se. Det tar tid att stänga jämställdhetsklyftan och det är viktigare än någonsin att lyfta fram, uppmärksamma och fira varje framsteg. Det blir en uppmaning till alla i samhället att pressa på och utveckla jämställdhet mellan könen.

Vi ska fira alla modiga och inspirerande kvinnor som runtom oss formar världen mot en förbättring. Hon är en syster, en mamma eller en fru. Idag är vi kvinnor starkare än någonsin. Heja Internationella kvinnodagen!

Dela
Tweeta
Maila
1 kommentar

Annons

 


Laddar