Annons
Annons

Vad hade ni gjort?


Ni som såg på Instastory igår såg att vi hade en mus hemma och precis som många skrev på DM så känner dom att vi har möss ganska ofta hemma hos oss och det stämmer, delvis. Detta är andra gången vi ser en mus hemma hos oss, förra gången var i november/december – och nu vet vi varför.

Annons

Musen sprang hela tiden och gömde sig bakom vinkylen i matsalen, så Niclas fick öppna alla dörrar i matsalen ut till altanen. Sedan drog Niclas bort vinkylen från väggen och musen sprang ut. Vet ni vad vi upptäckte där bakom? FULLT MED MAT! Alltså, fullt med allt från fisk, gröt, ägg och ja, massa, massa mat.

Det tog några  sekunder innan jag förstod vad som hänt. William.

William gillar inte fisk och vill helst äta köttbullar med pasta varje dag – på riktigt. Jag brukar köra en vegetarisk måltid i veckan, en måltid fisk och resten mer ”barnvänlig mat” som barnen älskar så som korv, köttbullar, spagetti med köttfärssås osv.

Varje gång som det är dags för fisk så gnäller William alltid och säger ”Jag kommer inte äta” osv, osv. Vi har alltså haft en diskussion varje gång eftersom att jag tycker att det är jätteviktigt att han äter fisk, i alla fall så lite som en gång i veckan. Niclas gillade inte heller fisk när han var liten och gick då som ”fiskallergisk” under hela sin uppväxt, både i skolan och hemma vilket gör att han idag inte äter fisk alls idag vilket jag tycker är synd.

Själv gillade jag inte heller fisk så mycket som ung och jag minns att jag tänkte att jag aldrig skulle äta fisk självmant när jag blev stor. Men då visste jag att det var den mat som serverades och då åt jag – eftersom att jag var hungrig. Men hade jag fått välja så hade jag självklart också helst ätit spagetti med köttfärssås varje dag. Men hos oss funkade det inte riktigt så. Givetvis kunde vi gnälla över att vi inte gillade fisk, men vi åt, var nöjda, dukade av och sprang sedan iväg och lekte igen. Precis på samma sätt tänkte jag att det skulle bli med William – men icke.

Jag brukar pricka i fisk till middag den dagen som jag vet att Niclas kommer hem sent från jobbet. Oftast sitter jag kvar hela middagen (den middagen tar extra lång tid eftersom att William äter små, små bitar i taget) men det händer även att jag måste gå iväg, exempel med Philip för att tvätta hans händer och mun i toaletten. Philip älskar för övrigt fisk. Hur som helst så inser jag nu att William har slängt maten bakom vinkylen. Sedan har han kommit till mig, visat mig tallriken och sagt ”Titta mamma, jag har ätit upp hela min fisk nu”. Han var varit nöjd, glad och belåten. Sedan har vi kramats och jag har sagt hur duktig han har varit som tillslut åt upp sin fisk och sedan har det inte varit mer med det.

Det var först igår kväll som jag insåg att han har ljugit varje gång! Han har alltså slängt fisken bakom vinkylen. Sedan har han fortsatt att lägga dit annan mat som han inte gillar, som exempelvis äggulor, gröt etc. men jag tror att själva fisken var den utlösande faktorn till att ens komma på tanken.

Jag känner mig SÅ dum. Jag börjar genast att rannsaka mig själv för att jag inners inne har vetat att det har varit för bra för att vara sant att han helt plötsligt ätit upp sin fisk så snabbt. Men inte bara det, jag känner mig dum för att det har gått så långt för att han har behövt ljuga för mig.

Jag tror att detta har blivit en grej för honom, en slags maktkamp där han har fastnat i en ond spiral i att han inte ska äta fisk. Jag har bestämt mig för att släppa detta nu fram till efter sommaren och inte servera honom mer fisk alls. Jag ska inte göra det som en grej och berätta för honom vad jag har bestämt, utan helt enkelt avdramatisera hela fisk-situationen och låta det ligga på is ett tag så att han glömmer bort känslan och maktkampen. Sedan kommer jag försiktigt att plocka upp det till hösten igen och då börja servera fisk igen, men att han då  måste smaka men inte behöver äta upp om han inte gillar det. På så sätt så väljer sig smaklökarna vid fisk ändå och det hela blir inte lika dramatiskt för honom så att han behöver ljuga och gömma fisken.

Vad tror ni, vad hade ni gjort? 

Jag tog en snabb bild på när Niclas sopade upp en del av maten bara för att veta att jag inte drömde när jag vaknade idag. 

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar