Annons
Annons

Tappa bort sig själv efter graviditeten


Hej Laila!
Jag läser din blogg dagligen och du är verkligen en sann inspirationskälla för mig, beundrar verkligen dig! 🙂
Du har sån positiv inställning till allt och en så grym på allt trots 2 barn och mycket annat att ha hand om också! Jag förstår inte hur du kan vara så produktiv och ta hand om dig själv så bra samtidigt och få ihop allt, blir så inspirerad av dig! Jag och min man har nyligen fått vårt första barn, en liten son på 7 veckor idag. Han är det bästa som hänt oss och kärleken är obeskrivlig!
Jag har dock tyvärr känt att jag tappat mig själv väldigt mycket, och har senaste tiden känt mig mer eller mindre deprimerad. Det känns liksom som att det är ”fel” att känna så när man precis fått livets gåva, men har hört att de är väldigt vanligt. Har ständigt känslor som att jag inte räcker till för vår son och självförtroendet är i bottnen, det påverkar relationen med min man också och det blir mycket sura miner vilket måste ändras på.
Jag förstår bara inte hur jag ska få ihop tiden till allt då det ända jag gör är i princip att amma, och har knappt tid att duscha (fräscht) 😂 jag bara hoppas att det ska bli bättre om någon eller några månader för känner mig helt sänkt och sliten. Jag hoppas du kan ge några bra råd och tips på hur man kan tänka och göra för att denna första tid ska bli mer peppande och rolig, skulle verkligen uppskattas så mycket! Jag älskar din blogg och som jag sa innan, blir dagligen så inspirerad av dig. Keep up the good work! Stor Kram på dig och din fina familj! ❤️

Annons

 

Svar: Åhh vad glad jag blir för fina ord om min blogg, TACK! <3 Första tiden skulle jag nog vilja påstå är som en liten dimma. Känslorna kan vara lite överallt och allt man vill göra är att vårda och ta hand om sin lilla bebis. Så var det för mig också så jag förstår dig precis! Det du beskriver med att man inte räcker till, det känner jag fortfarande. Tyvärr tror jag att de flesta föräldrar känner så och att det är någonting man får leva med helt enkelt. Sedan kan man försöka tänka att man gör sitt bästa (vilket man givetvis gör). Men det sitter alltid en liten fågel på axeln och ger en dåligt samvete för att allt man inte gör/borde göra.

Det där med att duscha som nybliven mamma tyckte jag var såå jobbigt Jag gjorde det alltid med stressen i halsen och det blev snabbt in, snabbt ut, just för att jag kände att min bebis saknade mig under tiden jag var borta. Men mitt i allt det måste du också tänka på dig. Det är viktigt att du mår bra. Många nyblivna mammor sitter hemma dagarna i ända med sina små bebisar och då förstår jag att livet inte känns så roligt. Jag hade klättrat på väggarna.

Jag får ofta ihop vardagen genom enkla små lösningar. När Philip var liten så bar jag alltid runt honom i en bärsele, då fick jag två armar fria och kunde både sminka mig (i timmar om jag ville), städa, laga mat, handla etc. Han var väldigt nöjd när han satt där inne tätt, tätt intill mig så det blev att han satt där dagarna i ända. Jag brukade skämta om att han istället för att sitta inuti magen nu istället satt utanpå i 9 månader. Nu är han lite äldre och kan istället vara med. Lagar jag mat så sitter han bredvid och den bästa leksaken är en kastrull och en slev och ”DONG” *bebisskratt*. Inga dyra leksaker behövs, jag lovar!

Mitt tips för att få vardagarna roligare och mer peppande är att försöka komma ut. Träffa en härlig vän som du tycker om över en lunch eller varför inte din partner? Även om de inte är föräldralediga så äter ju alla lunch.

Ett annat tips är om du har möjlighet, lämna bort er bebis i två timmar och gå på bio eller gå ut och ät en härlig middag, bara du och din partner. Många är rädda för att lämna bort sitt barn, men en timma eller två är inte farligt utan snarare nyttigt för både kropp, själ och er relation.  Speciellt när man annars lever med sitt barn 24/7. Det viktigaste är att du lämnar din bebis till någon du litar på till 100%. Och nej, det skadar inte barnet så som vissa försöker påpeka för att ge oss mammor dåligt samvete. Jag är världens bästa mamma till mina två killar och de har aldrig tagit skada av att jag lämnat bort dem en lite stund till någon närstående som exempelvis min mamma eller Niclas mamma. Snarare tvärt om, de har fått ett väldigt fint band.

Pumpa ut lite mjölk som barnvakten kan ha ifall bebisen vaknar bara <3. En gång passade mamma William under min och Niclas biodejt och då sov William från att vi lämnade hemmet tills vi kom hem så han märkte inte ens av att vi var borta.

Och om inte barnpassning är möjligt att få, lämna bebisen till din partner och gå ut och träffa en vän över en fika eller middag. Var inte rädd för att hitta på saker. Jag personligen tog med både Philip och William vart jag än gick och det gick hur bra som helst, men ibland är det skönt att bara fokusera på sin vän. När du sedan kommer hem är du världens bästa mamma igen.

Med William tyckte jag till en början att det var jobbigt att amma utanför hemmet, jag har skrivit ett inlägg om det HÄR. Med Philip tyckte jag inte alls det utan jag satte mig en bit bort med en liten filt över, eller så ammade jag i ett omklädningsrum. Funkar toppen! =) Jag förstår att det är läskigt att börja gå ut i offentligheten till en början. Själv var min farhåga de första gångerna att William skulle börja skrika bland folk. Jag kände mig osäker och var rädd att folk skulle kolla snett på mig. Men det är inte farligt. Vad är det värsta som kan hända? Att någon tittar snett? Låt de titta i så fall. Men av erfarenhet så brukar folk alltid vara väldigt hjälpsamma och istället hjälpa till genom att prata eller busa med barnen ifall de är ledsna.

 

Jag tycker att du från och med nu ska börja prioritera dig själv! Boka in två träningspass i veckan. Om det är gym, gruppass, löpning, PW eller hemmaövningar väljer du själv. Träning ger endorfiner vilket gör att man blir glad och mår bra. Sedan tycker jag som sagt att du ska försöka att ha din lilla bebis i bärsele så mycket som det går (om den gillar det) och sedan försöka komma ut och hitta på roliga saker. Om du vaknar upp en onsdag och tänker ”GUD vilken trist dag idag igen”, tänk istället ”Hur ska jag göra denna dag rolig?”

Kanske är det att planera in en mysig middag till dig och din partner som ni kan avnjuta efter hans jobb? Du kan hitta nya och spännande recept att prova och överraska med. Eller varför inte bjuda över en tjejkompis på tjejsnack, filmkväll eller fika? Kanske är det att gå en lång PW och samtidigt lyssna på en härlig ljudbok/podcast? Eller varför inte gå till stan och titta i butiker, kolla in nyheterna och kanske unna dig något fint?

Vad tycker DU är roligt? Se till att få mer av det. Vad tycker du är tråkigt? Se till att ta bort så mycket av det som möjligt. Duscha när möjlighet ges, hitta på roliga saker, lev livet och njut av tiden! Det är det bästa tips jag kan ge dig!

 

Såg nu att det blev ett väldigt långt svar. Hoppas att du blev något klokare och ta hand om dig och din lilla familj <3  STOR KRAM!! 

forlossningsberattelse3

Jag som precis nybliven tvåbarnsmamma <3 

forlossningsberattelse2

 

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons


Laddar