Annons
Annons

Några reflektioner om skillnader mellan Sverige och USA


Även om amerikanerna liknar oss på många sätt så gör de även en del saker ganska annorlunda. Här kommer en snabb reflektion över vad jag har märkt skiljer USA i turistvardagen jämfört med Sverige.


Oavsett var man befinner sig är så finns det alltid en hjälpande hand som gärna hjäper till, ibland till och med två. Jämfört med i Sverige där folk gärna vill klara sig själva och går i sin egna bubbla så är amerikanare mycket mer utåtriktade och pratar med en vart man än går. I Sverige kan man gå ut och komma hem utan att någon sagt ett ord till en, det går inte i USA.

Annons

Man vet aldrig det riktiga slutpriset när man ska köpa någonting. Priset i butiker är alltid utan moms och skatt, vilket gör att det vid kassan läggs på en skattesats – vilket är 7,25 % här i Kalifornien (det skiljer sig mellan olika delstater). När det gället småsaker så spelar det ingen roll men köper man dyrare saker så läggs det inte bara på en eller två dollar utan betydligt mer än så. Det hade inte jag koll på första gången jag var här.

Samma sak gäller med mat, där läggs både alltid på moms och även dricks vilket gör att man aldrig riktigt vet vad det slutliga priset blir. Jag har inget emot att lägga dricks när någon förtjänar det, men man tvingas alltid att lägga på minst 15 % – men helst ska det landa runt 18 – 22 %. Äter man på billigare restauranger spelar det heller ingen roll, men när vi åt på Mr Chow häromdagen så fick vi lägga 500 kr i dricks vilket för en svensk känns ganska konstigt, haha =) Dock förstår jag ju att kulturen är så i USA, det är bara vi som inte är uppvuxna med att tänka så. I mitt huvud blir det som att jag ”ger bort” 500 kr – även om jag vet att det inte riktigt är så utan man får bara tänka att det ingår i priset på maten.

Man märker verkligen att detta är ett land uppbyggd på service, folk är så himla trevliga vart man än går och och även när man handlar i en butik så kan expediten i kassan fråga om någon har hjälpt mig i butiken. Jag trodde att det var för att personalen fick provision på det jag handlade, men sedan var det en kvinna som berättade att det är för att vi som handlar ska kunna ge dricks till den anställda.

Snabbmaten är såå mycket billigare här än i Sverige. USA är verkligen snabbmatens land. Går man in på Mc Donalds i Sverige kostar en hamburgermeny i princip lika mycket som en lunch på ett annat håll som nödvändigtvis inte är snabbmat. Här finns det betydligt fler snabbmatsställen att välja mellan och priserna är betydligt lägre samtidigt som portionerna är betydligt större.

Det är väldigt varmt ute och så fort man kommer in i en byggnad är AC på max vilket gör att i alla fall jag fryser istället, haha. Kan dom inte bara ha AC på en normal temperatur? Jag tycker att 20 grader är ganska skön temperatur i ett rum =)

Hotelltäcken – här kommer en sak som jag aldrig tänkt på tidigare men som jag varit med om på varje hotellrum här i Kalifornien. Öppningen till påslakanet brukar vi i Sverige lägga ner mot fötterna, här i USA gör de tvärt om. Varför vet jag inte men öppningen bäddar städpersonalen alltid upp mot ansiktet, så jag får hålla på att vända täcket varje kväll, haha =)

Ytterligare en sak som skiljer hotell i USA och Sverige åt är hotellfrukosten. Det ingår i princip aldrig och ingår det så är det inte en klassisk Scandic buffé man får uppdukat utan istället donuts och sockerflingor. Frukostkulturen verkar vara lite annorlunda här.

Detta är i princip det man märker först när man kommer till USA Hälsningen. Man hälsar mycket i förbifarten och säger ”How you doing?”. Man menar inte riktigt ”hur mår du” – utan det är bara en hälsningsfras där man förväntas att svara ”Bra tack, hur mår du?”. Ingen är intresserad av hur man egentligen mår utan de använder det endast som en hälsningsfras.

Är man ute i stan märker man ganska snabbt att det är stora klyftor mellan befolkningen och det finns de som har det riktigt dåligt ställt. Det finns uteliggare och tiggare i nästan varje gatuhörn. USA känns som ett land där man har möjlighet att bli hur rik som helst, men det verkar inte heller finnas någon gräns för hur långt man kan falla.

När man ser de fattiga människorna på gatan här i USA så tänker man att Sverige har den största fördelen ändå. Även om det finns uteliggare i Sverige och de som har väldigt ont om pengar så tar vårt system ändå hand om så många fler. Vårt skyddsnät är så mycket starkare och det är en väldigt fin egenskap som Sverige har som land – om ni frågar mig.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
5 kommentarer

Annons

 


Laddar