Annons
Annons

La Vanille Nature Park


I lördags besökte vi La Vanille Nature Park här i Mauritius som beskrivs som ett ekologiskt Zoo. Som ni säkert redan vet så är många växter och djurarter utrotningshotade i världen på grund av skogsröjning, jakt och att man introducerar djurarter till områden i världen där djuren inte hör hemma.

Annons

För att ge ett exempel så fanns det fullt med vilda sköldpaddor i Mauritius och Madagaskar förr i tiden. Detta tills människan kom och gjorde olja av sköldpaddorna eftersom att ”oljan från kropparna var så rent som smör” och var exempelvis bra olja för att tända lampor med. Bilden här nedan visar vad som skedde.

Spanjorerna kom, dödade de vilda sköldpaddorna och gjorde olja som de sedan satte i dunkar för att skippa tillbaka till Europa. För varje dunk gick det åt 50 sköldpaddor. Under en kort period dödades ungefär 200 000 sköldpaddor, tre arter utrotades och en art försvann helt.

La Vanille Nature Park föder alltså upp utrotade djur och återintroducerar de sedan i naturen samtidigt som de ser till att placera ut djuren i områden som är skyddade från jakt och andra faktorer som hotar djuren. Just nu hade de över 800 bebis-sköldpaddor i olika åldrar 0-5 år. Wow! Där fanns även Domino som är en av världens äldsta sköldpaddor. Hon är över 100 år och väger 275 kg!

Även om djuren vi träffade inte lever i det fria idag så såg man ändå att de mådde bra. De älskade när man kliade dom på huvudet och de var väldigt gulliga och keliga. Man såg att de älskade mänsklig kontakt vilket betyder att de har en god erfarenhet av människan. Man såg även på personalen att de brydde sig om djuren och tog väl hand om dom.

Jag vet att vissa är emot djur som lever instängda i Zoo, men för mig känns det ändå okej när man ser vilket enormt arbete dom gör. Med pengarna de får in till inträde planterar de massa tropiska träd. På plats kunde man läsa om vad de gör, men om jag inte minns fel så rörde det sig om över 20 000 hektar tropiska träd vilket är enormt (en hektar =10 000 kvadratmeter).

Så otroligt häftigt att få klappa, kela och gosa med så stora sköldpaddor ♡

Dela
Tweeta
Maila
3 kommentarer

Annons

 


Laddar