Annons
Annons

En grundkurs i exfoliering!


Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av Laila. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Exfoliering är viktigt och ett väldigt enkelt sätt att få ny och fräsch hud.

Den största delen av det yttersta lagret på huden är en sammansättning av död eller döende hudceller. Dessa döda hudceller kan ge ett glåmigt, matt och ojämt intryck på huden.  Genom att exfoliera huden hjälper man till att ta bort all död hud och stimulera till ny cellbildning vilket börjar att saktas ner redan efter tjugo-årsåldern.

Annons

I grund och botten hjälper exfolieringen till att sända signaler till kroppen att producera nya hudceller. Det stimulerar också kollagenproduktionen så att man får nya kollagenfibrer som ersätter de gamla, tråkiga och döda hudcellerna.

Peeling hjälper huden att hålla sig spänstig, ökar kollagenproduktionen, motverkar åldrande, pigmentförändringar samt får porerna i ansiktet att se bättre ut. Exfoliering öppnar även upp porerna så att de blir mer mottagliga för hudvårdsprodukter. Man får ut 100 % av produkterna istället för 40 %.

Just därför älskar jag att exfoliera huden på kvällen. Genom att ta bort de döda hudcellerna på kvällen så gör jag det lättare för min nattkräm att göra sitt jobb.

För bästa resultat ska du alltid exfoliera efter att du tagit bort ditt smink, på så sätt exfolierar du alltid på ett fräscht och rent ansikte.


Det finns tre sätt att exfoliera huden:

1. Fysiskt. Vissa rengöringar eller andra produkter innehåller micropartiklar av små minikorn som försiktigt hjälper till att ta bort döda hudceller från din hud. Detta är det mest skonsamma sättet att exfoliera. Personligen gillar jag inte att använda detta sätt allt för mycket, utan jag använder gärna en liten ansiktsborste eller Foreo mini 2 istället för att hjälpa till med detta. Men vill man använda en peeling med korn så är den här både skonsam, ekologisk och biologisk.

2. Kemiskt. Här använder man rengöringar eller andra produkter som innehåller AHA eller BHA syra vilket tar bort det yttersta lagret av huden med hjälp av en kemisk reaktion. AHA arbetar på hudens yta och är vattenlöslig medan BHA arbetar inuti porerna och är oljelöslig.  AHA-syra är bra för normal till torr hy och toppen om man har solskadad hy och verkar ganska mycket för att föryngra åldrande hud. BHA är bra om man har fetare hy och brukar få finnar eller större porer. Här har ni exempel på en bra AHA-produktBHA-produkt eller den här som innehåller både AHA & BHA syror.

Den enda nackdelen med denna metod är att den kan vara för tuff för personer med känslig hy.

3. Enzympeeling. Denna peeling är bra för alla som har en känslig eller tunn hy. Oftast blir en kornpeeling eller en kemisk peeling för stark och då är enzympeeling superbra. Min favorit är den här!!


Även om det är jättebra med exfoliering så kan man också använda det för mycket. Har man en känslig hy så är rekommendationen att man exfolierar till två gånger i veckan. Har man en normal hudtyp så kan man göra det varje dag. Blir huden röd och irriterad så är det ett tecken på att du gör det för ofta eller att du använder för starka produkter för din hud. Kör istället varannan dag i så fall och hitta ett stadium där din hud inte blir irriterad men ändå ser ung och fräsch ut.

Ps: Var försiktig runt ögonområdet (under och över). Huden runt ögonen är extra känsliga och klarar oftast inte av exfoliering alls.

Om ni vill ha ett bra recept på en DIY rengöring som ni enkelt kan göra hemma så hittar ni ett bra och hyllat recept här.

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar