Annons
Annons

Detaljerad kroppshets


Jag satt och tänkte på en sak igår, hur vi bloggare och ”influencer” har inflytande.

För mig är mat, hälsa och kropp en viktig del av mitt liv. Jag ÄLSKAR ju god mat men samtidigt att balansera upp det med hälsosamma måltider och även ibland köra en detox en gång per år där jag i några dagar endast äter raw food och juicer (precis som jag tänkte göra nu).

Annons

Dag 1 skrev jag ut recept i minsta detalj och tänkte att det kanske är kul för att att ha – ifall ni också vill göra en detox någon gång. Men igår kväll slog det mig en sak, därför valde jag att inte lägga ut dag 2. Jag insåg att det skulle kunna bli ett problem för er och jag förstod att jag tidigare gjorde fel.


För många av oss är mat en stor del av livet och många älskar att bli inspirerade av andras mat och recept – och så ska det ju vara, det finns egentligen inget fel med det.

Det som kan bli fel är när dieter och andra måltider lätt kan kopieras, allt för specifikt.

Jag pratar om detaljer som mängd och gram, detaljer som lätt går att jämföra. För det är ju precis det man gör på sociala medier oavsett om man vill eller inte, man jämför sig undermedvetet. Även om man inte vill så kan man både inspireras och jämföra sig med andras vanor.

”Hon äter mindre än mig och tränar mer”, ”Hon väger mindre och har smalare lår”.

När antalet gram havregryn nämns eller när storleken på ägg märks ut till frukostmenyn är det nästan omöjligt att inte jämföra sig, särskilt om man är ung och söker inspiration för att finna sin egen identitet. De allra flesta kommer inte att skadas av det, medan vissa kommer att trycka in allting i huvudet som ett recept till drömkroppen.

Jag tycker att alla influencers ska fortsätta att publicera bilder på mat, vad man har beställt på en restaurang och även vanliga recept på deras måltider. Det jag däremot inte tycker är att man ska skriva ut och dela precis allt man äter under en hel dag. Jag tror att det är där ansvarsnyckeln sitter. För jag tror att det är svårt som läsare att inte omedvetet eller medvetet kopiera om man skriver ut recept på en detaljerad nivå.

Jag tror att det är när man som influencer publicerar en meny på hela sitt dagsintag som man av ren nyfikenhet börjar jämföra den med sin egen mat. Vissa känner ingenting speciellt medan andra känner sig sämre, mindre hälsosamma eller otillräckliga. Några som kanske inte trodde att de skulle påverkas står några dagar senare i butiken och funderar på vad just den influencern åt, eftersom att de inspireras av henne.

Det kallas för inflytande.

Alla är vi olika, men det går inte att tala om för en ung tjej att hon ska ”älska sig själv” – det är lättare sagt än gjort. Hade det varit så enkelt så hade inte så många som 85 % av alla unga flickor haft en ansträngd relation till mat.

 

Därför kommer jag inte att publicera mer från detoxen. För att jag vill att ni ska må bra och för att jag bryr mig om er. Men även för att jag vill ta ansvar.

Dela
Tweeta
Maila
2 kommentarer

Annons

 


Laddar