Annons
Annons

De tuffa småbarnsåren?


Vissa säger att småbarnsåren är tuffa.

Vi är mammor i 30-års åldern. Kanske har vi ett barn, mer sannolikt två, tre eller kanske till och med fyra. Antagligen är barnen i spannåldern nyfödd till 7 – 8 år.

Annons

Många beskriver denna tid som utmattande, både mentalt, fysiskt och emotionellt.

Många beskriver det som en vardag full med tandläkarbesök, öroninfektioner och magsjuka. Vardagen är fullproppad med att jonglera mellan barnens aktiviteter och dina egna.

De flesta känner skuld. Skuld över att försöka göra en karriär samtidigt som de inte spenderar tillräckligt mycket tid med sina barn – eller tvärt om. Skuld över att de är hemma för mycket med sina barn istället för att bidra ekonomiskt till hemmet. Andra brottas med att ha ett perfekt städat hem på bekostnad av att barnen ignorerades en stund, vissa med att de har umgåtts med barnen för mycket och att din man nu kommer hem till ett smutsigt hem där disk är lämnad på diskbänken och tvättkorgen är så full att kläderna ramlat över ner på golvet. Oavsett hur man gör så känner man skuld.

Varje dag bombarderas man med tuffa beslut. Ska jag vaccinera mina barn? Ska jag fortsätta amma? Ska jag strunta i matbudgeten och köpa ekologiskt? Ska jag tvinga mitt barn att be om ursäkt även om de inte menar det? Du vet inte svaret men du måste konstant tvinga fram ett beslut.

I denna fas ser man vänner gifta sig, få barn och bevittna en kärlek som är obeskrivlig. Samtidigt ser man andra som man trodde skulle vara gifta livet ut skilja sig. Där och då tänker man på sitt egna fas, stannar upp och anstränger sig för att sitt eget äktenskap ska behålla den kärlek som den har.

I detta stadium söker man ständigt en balans som man aldrig riktigt når. Man har ju i princip haft alla hormoner i en berg och dalbana de senaste åren. Gravid – nyförlöst – amma och repeat.

Så vad gör man för att överleva?

Du behöver lära dig att säga nej.

Du måste lära dig att sänka dina förväntingar… och kanske sänka dom åter igen.

Du måste lära dig att inte ha dåligt samvete för att ha egentid.

Du måste lära dig att inte ha dåligt samvete för att du lägger barnen extra tidigt en kväll för att du och din man ska sitta tillsammans och dricka ett glas vin och prata.

Du måste göra något du tycker om varje dag, även om det bara är i 15 minuter.

Du måste njuta av det du älskar, vare sig det är varmt kaffe, ett glas vin, ett varmt bubbelbad eller ett träningspass.

Slutligen måste du komma ihåg att detta stadium i livet är oerhört vackert. Varje enskild äldre person som jag någonsin har träffat har sagt att ”Du kommer att sakna det här” – och jag känner redan nu att de har rätt.  Du är i det stadium där dina barn älskar dig mer än de någonsin kommer att älska dig igen. Du är i en tidpunkt där barnens största problem är en tandställning, en magsjuka eller att deras leksak är sönder. Det är nu du får se hur barnens ögon tindrar vid jul, påsk, midsommar, halloween – och visst är det mycket roligare och mer magiskt att se glädjen genom sina barns ögon?

Ta vara på idag och njut av nuet. Carpe diem är kanske inte så dåligt citat ändå.

Jag kommer aldrig att titta tillbaka på livet idag och tänka ”Jag spenderade för mycket kvalitetstid tillsammans med mina barn”. 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar