Annons
Annons

Barn som hjälper till med hushållssysslorna


När William var liten gjorde jag allting själv. Det gick snabbare, resultatet blev bättre och sakerna blev rätt gjorda.

Tills jag insåg att det gick emot allt jag lärt mig under min uppfostran. Under min uppväxt hjälptes vi syskon alltid åt, allt från min storasyster till mig och även mina två yngre bröder. Niclas blev ganska chockad första gången han åt middag hemma hos oss. När middagen var slut så hjälptes alla åt att duka av, sätta över överbliven mat i matlådor, diska upp, torka av matbordet och sopa under. Alla hjälptes åt, även min då 11 åriga lillebror. Niclas var inte van att se hur en hel familj hjälptes åt på det sättet, allt från stora till små.

Annons

Så när William var fem år fick han börja tömma diskmaskinen, han hjälper även till att sortera och vika tvätt, dammsuga, torka av bordet, ja, egentligen i princip allt som hör till hussysslorna och som inte är farligt för ett barn att uträtta. Även idag får Philip som precis fyllt två år skrapa av sin tallrik och sedan ställa in den i diskmaskinen. Okej (jag erkänner), halva maten kommer ibland utanför soppåsen, men det torkar jag upp, huvudsaken är att han lär sig, steg för steg och med åldern växer ansvar.

Jag är så tacksam över att mina barm just är killar, för hade de varit tjejer och jag hade skrivit samma sak som ovan så hade säkert genusextrimisterna hoppat på mig och sagt att jag inte skulle ha gjort samma sak om min dotter varit en son. I min uppfostran har vi aldrig gjort skillnad på kön utan där hjälper alla till, just för att göra det enklare för alla. Det går snabbar ju fler man är som hjälper till och sedan kan alla slå sig ner i soffan och umgås tillsammans, ingen slipper stå i köket själv.

Jag tror inte att man välsignar barn genom att konstant städa, fixa och dona, jag tror att man gör sitt barn en björntjänst. Ja visst går det långsammare i början, det kliar i fingrarna och man vill bara ta saken i egna händer och vara effektiv.  Och ja, visst ställs några glas på fel ställe när barnen plockar ut diskmaskinen, men vad spelar det för roll egentligen? Det ger lite charm på tillvaron.

För att inte tala om föräldrar som packar sina barns idrottsväskor, WHY?!? Låt barnet packa själv och titta sedan igenom så att allt är med. Fattas det något så får barnet komplettera väskan med resterande och till nästa gång har barnet lärt sig, vuxit och tagit ansvar. Det gör barnet gott!

Jag förstår att många föräldrar känner sig trötta och utmattade eftersom att de roddar allting själva. Sanningen kommer här från mig: Du behöver inte göra allting själv, ta hjälp av dina barn, de kan mer än vad du tror! 

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar