Annons
Annons

Använda Retinol när man är Gravid


Jag fick en läsarfråga om man kan använda retinol som gravid (och när man ammar)? På produkterna står det att det ej rekommenderas för gravida, varför är det så och går det att använda ändå?

Svar: När jag frågade en hudläkare så svarade han att retinol kan användas riskfritt under graviditet. Retinol innehåller vitamin A och har man riktiga aknebesvär kan man ta ett vitamin A oralt som heter roaccutan. Ruaccutan ska man inte ta när man är gravid eller planerar att bli och detta vet man om innan man får recept utskrivet. Men det är stor skillnad att ta en tablett jämfört med att sätta lite kräm på huden i ansiktet. Det är en så liten mängd som appliceras i ansiktet att det är osannolikt att det skulle gå ut i blodet och orsaka fosterskador. Det finns inget registrerat fall där en mamma har använt retinol i sin hudvård som orsakat fosterskador. Inte en enda.

Annons

De som oftast avråder gravida och ammande kvinnor att använda sina hudvårdsprodukter vid graviditet och amning är ofta amerikanska märken som inte vill riskera att bli stämda OM någonting skulle hända – även om risken egentligen inte föreligger alls.

Dock finns det faktiskt en anledning till att man ska vara försiktig med att använda retinol när man är gravid och det är att det händer så mycket i kroppen när man är gravid. Man kan bli hormonell på ett helt annat sätt som gravid jämfört med icke gravid vilket gör att man kan reagera helt annorlunda på en produkt beroende på om man är gravid eller ej. Därför gäller det att man är försiktig så att huden inte skadas och man bör undvika för kraftfulla produkter.

Man kan få pigmentförändringar, plitor eller bli extra torr och reagera starkare på produkten än tidigare.

Jag skulle nog säga så här: har du använt retinol sedan tidigare (ej receptbelagd utan en vanlig som man köper i butik), så är det ingen fara att fortsätta att använda det. Så gör jag och jag kommer att fortsätta använda det såvida jag inte märker någon skillnad. Kanske reagerar den inte alls annorlunda, kanske gör den det. Alla graviditeter är olika likaså vi kvinnor. Man får helt enkelt lyssna på sin egen kropp och hud. Hittills har jag inte märkt någon skillnad alls. Jag kör mycket på att fortsätta träna/använda hudvårdsprodukter och leva på som vanligt tills kroppen säger ifrån. Är man lyhörd och ”känner sin kropp” så märker man oftast om den reagerar annorlunda väldigt snabbt.

Har du aldrig använt retinol tidigare och vill börja tycker jag att du ska vänta till efter graviditeten och tills huden har stabiliserat sig lite efter alla hormonsvängningar, alternativt börja med en svagare retinolprodukt =)

Hoppas att ni blev lite klokare av svaret =)

 

Vill ni ha tips på en bra retinolprodukt så brukar jag använda den från Dermaceutic 1.0. Den här produkten är dock svagare och hade jag varit gravid och varit lite orolig kanske jag hade börjat med den istället =) Personligen kör jag fortfarande på 1 %. 

Dela
Tweeta
Maila
1 kommentar

Annons

 


Laddar