Annons
Annons

6 saker du gör varje dag som gör din akne sämre


Jag får ofta frågan om tips för att motverka akne. I vanliga fall brukar jag föreslå bra hudvård och ansiktsbehandlingar på salong. Men om det inte hjälper då? Finns det några andra metoder?

Det finns inga mirakelmetoder – tyvärr. Däremot finns det några enkla saker som man gör varje dag som faktiskt gör din akne sämre.

Annons

1. Din kost

Vi har alla hört uttrycket ”du blir vad du äter” och precis så är det. Allt vi äter påverkar vår kropp, hår och hud. Har man akneproblem så finns det vissa livsmedel som man bör minska på. Mejeriprodukter är nog det viktigaste eftersom att mjölkproteinerna från komjölken har visat sig ge aknebesvär. Testa att byta ut komjölk mot mandel-, cashew-, kokos- eller havremjölk.

Andra livsmedel som forskare säger främjar akneutslag är räkor, torkad frukt och mjölkchoklad.

2. Telefonen

Visste du att det finns mer bakterier och smuts på din telefon än på en toalettstol? Ganska äckligt, eller hur? För att inte tala om hur äckligt det är när vi lägger telefonen mot ansiktet. Vi överför inte bara bakterierna till ansiktet utan smutsen täpper till dina porer vilket kan ge finnar på kinden. Ett tips här är att bära med dig antibaktriella våtservetter i din väska och torka av din telefon varje dag.

En annan sak som man märkt det senaste är att ljuset från telefonen kan göra så att din hud producerar melanin (pigmenteringar) vilket gör att du får mörka fläckar eller ojämn hud. Det bästa är att använda hörlurar när du pratar, har du inga så se till att lamporna på skärmen är avstängd under hela samtalet 🙂

 

3. Sovrutiner

Ja, din mamma hade rätt – en god natts sömn är bra! 🙂 Inte bara för kropp och själ utan även för din hud. Sömn ger nämligen huden en chans till att ordentligt reparera sig. Blodflödet förbättras vilket ger ökad kollagenproduktion. Sömn ökar också melatonin vilket är bra mot åldersfläckar och fina linjer i ansiktet. Sömnbrist ökar också stresshormonet kortisolproduktionen, vilket gör att din hud kan bli inflammerad och irriterad. Så ja – en god natts sömn är bra för ditt ansikte =)

4. Röra vid ansiktet

Detta är jag expert på och måste försöka sluta med. I genomsnitt så rör vi våra ansiktet mer än tre gånger i timmen och flyttar alltså med smuts och olja från våra händer upp till ansiktet. Vad händer då? Jo – smutsen blockerar porerna som kan leda till finnar och irriterad hud. Jag läste faktiskt en studie om att de som under tre veckors tid hade slutat att röra vid ansiktet under dagen märkte av en stor skillnad på akneutslag. En annan viktig sak som också togs upp i studien var att det är väldigt viktigt att tvätta händerna innan man tar bort sminket. Gör man inte det så är även detta en bakteriefälla.

 

5. Rengöring

Örngottet ska man tvätta varje vecka eftersom att de efter en veckas tid är full med gammal smuts, bakterier och oljiga rester från huden – som man sedan lägger sitt nytvättade ansikte mot varje natt. Även ansiktshanddukar ska man byta så ofta man kan. Jag har små mini-handdukar som jag använder och tar därför alltid en ny varje gång efter att jag rengjort ansiktet. Även makeup-borstar är viktiga att tvätta för att bli av med smutsiga och dolda bakterier.

Här har jag skrivit ett inlägg om hur jag rengör mina sminkborstar och här har jag skrivit ett inlägg om hur man snabbt och enkelt gör en egen rengöring till borstarna.

 

6. Stress

Stress kan ha en stor inverkan på huden på grund av att stresshormonkortisonen frisätts. Cortisol gör så att dina oljekörtlar producerar mer talg vilket blockerar porerna och gör att man får akneutslag. När du känner dig stressad, försök att göra saker som får dig avslappnad. Det kan vara allt från att ta djupa andetag till att läsa, träna eller ta en massage. =)

 

 

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar