Annons
Annons

6 hälsosamma saker du kan göra för att må bra


Det har tagit mig ungefär 25 år för att inse att ett hälsosamt liv handlar om balans. Att vara hälsosam handlar inte om att endast äta sallad och att träna varje dag, det handlar om så mycket mer för mig. Egentligen handlar det om att skapa sunda vanor som gör att du mår bra. Här kommer mina tips till bra saker du kan göra varje dag för att må bättre! =)

Dricka vatten det första du gör

Vi alla vet att det är bra att dricka vatten, men det är lättare sagt än gjort. En sak som jag har börjat med är att dricka två stora glas vatten det första jag gör efter att jag gått upp, det hjälper mig att återställa vätskebalansen som sjunkit medan jag har sovit samtidigt som kroppen kommer igång. Jag har väldigt svårt för smaken av vanligt rent vatten, så jag brukar pressa i lite citronsaft i varje glas.

Motion

Tidigare trodde jag att motion innebar ett joggingpass i minst en timma vilket inte stämmer alls! Det viktigaste är att få till någon sorts motion oavsett om det är 30 minuters promenad eller några situps och enklare övningar hemma. Känner jag en press om att jag måste träna hårt så blir jag lätt anti. Istället har jag lärt mig att ta dagen som den kommer. Vissa dagar älskar jag att röra på mig mer intensivt och andra dagar räcker det med några få lättare övningar. Känn efter kroppens status för dagen och kör efter känsla.

Grönsaker till varje måltid

Detta är ett perfekt sätt att komma upp till en bra mängd vitaminer varje dag. Äter jag en omelett så lägger jag spenat och lite körsbärstomater vid sidan. Äter jag en smörgås skivar jag en tomat eller en gurka och adderar det som pålägg och äter jag middag kör jag gärna halva tallriken med grönsaker och resten protein och en mindre mängd kolhydrater. Istället för att ta bort någonting helt (ex. pasta) så har jag lärt mig att addera en mängd grönsaker, det gör också att man t.ex  äter mindre pasta eftersom att man blir mättare snabbare av alla fibrer och grönsaker.

Mindfullness

Jag är inget stort fan av meditation, istället gillar jag att ha det tyst och skönt runt om kring mig under dagen – på så sätt hör jag vad jag själv tänker och jag tycker att min hjärna fungerar bättre då. Jag brukar även klippa gräsmattan (nedre plan dit roboten inte kommer åt) – utan musik eller podcast och även vika tvätt och stryka utan att lyssna på någonting. Det är ganska skönt. Hitta ditt eget sätt att vara mindfullness.

Lägg undan telefonen när du är social

Detta har jag fått träna jättemycket på men idag måste jag erkänna att jag är ganska duktig på det. Är jag med barnen, Niclas eller vänner så lägger jag ofta telefonen i ett annat rum (sovrummet) eller stoppar ner den i väskan (om vi är ute) istället för att ha den liggandes på bordet. Visst jag brukar ha några missade samtal och en rad obesvarade sms, men så får det vara. Det gör att jag kan njuta mer av nuet och koppla bort allt socialt runtomkring. Det händer ofta att jag vill fånga ett ögonblick med barnen och får springa och hämta telefonen i sovrummet. Personligen tycker jag att det är väldigt stressande att vara med en person som sitter och scrollar, uppdaterar och tittar i mobilen hela tiden.

Gör saker som gör dig lycklig

Vi alla har en stressig vardag och ibland kan en hel vecka gå utan att vi verkligen har tagis oss tid för just oss själva. Jag pratar inte om att ta en långdusch eller att göra en nyttig frukost. Visst, det är jättebra, men ibland måste vi göra sker som gör just oss lyckliga. Saker som ger oss energi och som får oss att må bra inifrån och ut.

Annons

För mig är det att ta en promenad med en bra podcast i öronen, att titta på en bra tv-serie i sängen och verkligen ge mig tid till att titta avslappnat utan att tänka på alla måsten, att köpa ett gott takeaway kaffe eller att ringa min bästa vän och bara prata. Se till att göra åtminstone en sak varje dag som gör dig lycklig.

Hoppas att ni tyckte att mina tips var hjälpfulla och innan jag avslutar inlägget så vill jag bara säga att försök att tänka att hälsa ska gå ihop med din livsstil – det ska inte vara några strikta regler som du ska följa. ♡

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

Annons

 


Laddar